Termékek Menü

9+1 kérdés amelyet szinte minden kirakati baba vásárló feltesz

Olcsó üzletberendezés blog - 9+1 kérdés amelyet szinte minden kirakati baba vásárló felteszAz elmúlt napokban annyi kérdést kaptunk a próbababákkal kapcsolatban, hogy úgy döntöttünk, egy blogbejegyzésben válaszoljuk meg ezeket.


1. Milyen babát válasszunk?
Erre a kérdésre a tanácsadó kollégáink azonnal vissza szoktak kérdezni, hogy: "Mire fogja használni, milyen ruhát szeretne ráadni?" Teljesen más baba, vagy torzó kell ugyanis a sportruházathoz, a fehérneműhöz, az öltönyhöz, vagy a munkaruhákhoz.

2. Babát a megfelelő helyre?
Alapvető a kérdés, hogy hova teddk a babát. Legyen a helye a kirakatban, vagy az üzlettéren belül? Általánosságban babát elsősorban a kirakatban helyezd el, mely két funkciót is betölthet: Egyrészt az üzleten kívülről (utcáról, bevásárlóközpont folyosójáról) becsalogassa a vásárlókat, másrészt az üzletben már bent lévő ügyfelek érdeklődését is felkeltse az eladni kívánt ruhadarabra, kiegészítőre.

Ezen kívül az üzlet holt tereiben, próbafülke mellett, oszlop, vagy fűtőtest, netán egyéb fix tárgy előtt kiválóan lehet újabb babákat elhelyezni, hogy ezzel megtörd az eladótér egységességét.

3. Illik-e a baba az üzlet stílusához?
Az üzletbe betérő vevők többségének fontos a letisztult forma, az egyszerűen átlátható üzlettér. Lényeges, hogy a babák és egyéb berendezési tárgyak is illeszkedjenek ebbe a stílusba. A teljesen természetes hatású bútorhoz nem illik a rendkívül modern, futurisztikusan ható UFO fejű, vagy ezüst-arany-króm színűre festett baba. Ilyen helyre testszínű sminkelt, esetleg natúr (ekrü) színű huzattal bevont babát érdemes választani, mely természetes hatást kölcsönöz. Színekkel való játékosság és természetes ellentét lehet a sötét üzletbe választott fényes vagy matt fehér, a világos és jól megvilágított helyiségbe pedig a sötét (kreol bőrű, vagy fekete) színű test.

4. Illik-e a baba a ráadott ruhához?
Itt is a színválasztás a lényeg. Fehér babán eltűnik a fehér ruha, hasonlóképpen a fekete testen sem látszik a fekete színű textil. Megoldás lehet, hogy az olcsóbb és könnyebben cserélhető torzókból több színt is választunk, vagy semleges (test, szürke) színű babát veszünk, amelyen mindegyik színű ruhanemű jól mutat.

5. Jó-e a ruha mérete a babára?
Buta kérdésnek tűnik, de mindjárt kiderül, hogy nem is az!

Ön tudja, hogy a kirakati babák méretei és arányai akár nagymértékben is különbözetnek a normál emberi méretarányoktól? Gondoljunk csak a csontsovány fotómodellekre, manökenekre, ők adják ugyanis a mintát a legtöbb kirakati babához. Így lehetséges, hogy Barbie baba alkatú kirakati babák virítanak a legtöbb kirakatban és a 34-36-os méretű női babák magassága is akár 180-185 cm lehet. Mi történik, ha olyan méretű ruhát szeretnék a babára adni, amelyik nem passzol rá? Vagy veszünk még egy babát (de ez nem túl pénztárca-barát megoldás), vagy olyan babát választunk, amelyre rá lehet gombostűzni a ruhát, netán lehet állítani a méretét.

6. Hogyan álljon a baba?
Itt jön a képbe a testtartás, a karok és lábak helyzete, a baba feje és tekintete. A legfontosabb ugyanis, hogy a ráadott ruha és a kiválasztott kiegészítő (táska, hátizsák, kalap, kesztyű) jól mutasson rajta.

7. Ülő vagy álló?
Ezt természetesen az adott szituáció és hely adja meg. A legtöbb kirakatban álló babákat alkalmaznak, viszont az üzlettérben, a próbafülke közelében jól mutathat egy ülő vagy térdelő baba, a szokásostól eltérő pozícióban.

8. Parókás, vagy kőhajú?
Sokan nem is tudják, hogy nem csak parókával lehet a babákra hajat varázsolni. Sokféle kőhajú típus is létezik, mely babák a saját anyagukból (PVC, vagy üvegszálas műanyag) kaptak kemény felületű előre kialakított frizurát. Előnye, hogy nem kell a parókával vesződni és a baba árában már benne van a haj is. Hátránya, hogy ebből a kivitelből csak rövidebb hajú babák léteznek, és nem tudjuk újrafésülni vagy átalakítani a hajkoronát.

9. És mit adunk a lábára?
Az egész alakos babák közül a legtöbb típus már többféle rögzítési móddal is kapható. Alapvető rögzítési lehetőség a baba talpán lévő furat, melybe a nehezékként is szolgáló (üveg-, fém-, vagy fatalp) rögzíthető. A modern kor gyártói azonban már arra is gondoltak, hogy ne kelljen egy cipőt tönkretenni (a talpát kifúrni) ha rá akarunk adni egy cipőt vagy papucsot. A legtöbb babához már vádli-, vagy bokarögzítés néven kapható alkatrészt is vásárolhatunk, mellyel a baba vádlijába csatlakoztatható a talp. Így akár magas szárú cipő vagy csizma is ráadható.

+1. Mekkora a baba mérete?
A legbiztosabb mód, ha megkérjük a kereskedőt mérje le nekünk a baba méreteit (a jobbak már alapból feltüntetik a méreteket wink), így megbizonyosodhatunk, hogy a bemutatni kívánt ruha jól fog passzolni a babára. Általánosságban elmondható azonban, hogy a normál méretű női női babák 34-36-os európai méretnek felelnek meg, testmagasságuk pedig 175-185 cm között mozog. Ebből adódik, hogy a lábuk is nagyobb az átlagnál, a nőknél nem ritka a 41-42-es méretű láb sem.

A férfiak is vékonyabbak és magasabbak az átlagnál. 48-50-es konfekcióméretük 185-190 cm-es magassággal párosul, cipőjük mérete is általában 43-44-es.

Magas szárú cipő, vagy csizma feladásnál ügyeljünk, hogy a baba lábfeje (a normál emberével ellentétben) nem hajlik, így sokkal nagyobb méretű lábbeli szükséges neki.

Milyen kérdésre nem válaszoltunk?

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog